maandag 19 maart 2012

PHOTO MONDAY 007... UN/VN

Schrijf hierbij een verhaal, van minimaal 150 woorden
Photo Monday, ook mee doen lees de spelregels


UN/VN 
De definitie volgens Wikipedia:Bestuurscentrum
Oprichting
alliantie: 1 januari 1942
organisatie: 24 oktober 1945
Lidmaatschap
193 leden
origineel: 51 leden
laatste lid: Zuid-Soedan (2011)
Website

De Verenigde Naties (afkorting: VN) zijn een internationale organisatie, opgericht in 1945 na de Tweede Wereldoorlog, door 51 landen. Het is een intergouvernementele organisatie die samenwerkt op het gebied van het internationale recht, mondiale veiligheid, behoud van mensenrechten, ontwikkeling van de wereldeconomie en het onderzoek naar maatschappelijke en culturele ontwikkelingen.
De organisatie telt sinds 14 juli 2011 193 lidstaten[1]. Vrijwel elk internationaal erkendonafhankelijk land is lid van de organisatie[2]. Vanuit het hoofdkantoor in New York en de deelhoofdkantoren in GenèveWenen en Nairobi beslissen de lidstaten en de gespecialiseerde organisaties van de Verenigde Naties tijdens reguliere ontmoetingen over essentiële wereldzaken en wereldomvattende gebeurtenissen. Sinds eind jaren 90 is de organisatie zich ook meer gaan richten op interne ontwikkelingen en hoe de Verenigde Naties mee kunnen groeien met de vraag naar een nieuwe methode van wereldwijde samenwerking[3].
Er zijn zes bestuursorganen die de werkzaamheden van de organisatie aansturen: de Algemene Vergadering, de Economische en Sociale Raad, het Internationaal Gerechtshof, het Secretariaat, de (tegenwoordig inactieve[4]Trustschapsraad en het meest dwingende en bekendste orgaan van de Verenigde Naties, de Veiligheidsraad. Daarnaast zijn er diverse gespecialiseerde organisaties die deel uitmaken van het interne systeem van de Verenigde Naties, waaronder UNESCO, de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Tevens hebben de Verenigde Naties gespecialiseerde programma's, zoals UNICEF en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).But what’s the catch…?
Dat is iets dat ik me al een hele tijd (jaren) af zit te vragen.
Ik kan er mijn vinger maar niet helemaal op leggen…

Ik heb geen vertrouwen in deze hele organisatie.
Door de decennia heen is toch wel vaker gebleken dat men meer geeft om economische en politieke belangen dan om mensenrechten.
Het mag dan waar zijn (althans in de ogen van sommigen), dat het nodig is eerst oorlogen uit te vechten over de hoofden en onder de gelederen van het “gewone volk” teneinde structurele verbeteringen/veranderingen te bereiken…
Maar heiligt het doel werkelijk alle middelen?

Hoe is het goed te praten dat er onder de mooie deknaam van
“VN Missie” verkracht, gemoord en gestolen wordt?
Is het niet erg aanmatigend van sommigen te beslissen welke volkeren, onderdrukt en uitgebuit,
er hulp verdienen en welke niet omdat er (in mijn ogen) volgens hun niets te halen valt?
Het is toch altijd de “kleine man”, het zijn de kinderen die het meest te lijden hebben…

Iedere oorlog is VERY BIG BUSINESS!
Ik ben bang dat het de grote leiders van de VN-organisaties wereldwijd uiteindelijk gaat om geld, macht en niet veel meer dan dat.
Ik zeg niet dat alle VN-organisaties corrupt zijn maar heb zo mijn vraagtekens bij de een en ander…


Hopelijk heb ik nu niemand boos gemaakt met mijn gedachtegangen.
Ik kan nog niet alles dat ik zou willen verwoorden in de juiste termen vatten…
Mijn gedachten gaan nog een tijdje hierover door dat is zeker.

Voel je vooral vrij je eigen mening hierover te hebben.

Tot slot:
Ik ben overtuigt dat de oprichters nobele doelen voor ogen hebben gehad; velen van de leden zullen dat ook nu nog hebben… maar zeker niet allen.


Groeten,

Gaabs


2 opmerkingen:

 1. Gemengde gevoelens mijn broertje is uitgezonden geweest toen hij 18 was, en dat onder de vlag van de UN... dus er komen wat herinneringen boven, volgens mij is het nog immer goed dat er één organisatie tussen zit die vrij neutraal is... en volgens mij zijn overal wel rotte appels te vinden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Aline,

   Gemengde gevoelens heb ik hier zelf bij... Ik bedoel ook niet zo zeer de enkele soldaat maar de organisatie.

   Mijn broer is ook uitgezonden geweest trouwens, hij is naar Somalië gestuurd. Hij zat toen bij de luchtmacht en moest toen (uiteraard niet alleen) mobile ziekenhuizen (container modules)gaan neerzetten en inrichten. Vervolgens moesten ze de boel draaiende houden...
   Petje af! Ze zijn herhaaldelijk overvallen daar en onder schot geweest terwijl ze dat deden.

   Verwijderen